Har Sverige en klimatskuld?

 

polar-bear1

En aktuell fråga i svenska samhällsdebatten är klimatfråga. Någon som man ofta hör runt fikabordet eller i medier är att Sverige är ganska bra på att tand han om miljön. Men hur hur bra är vi egentligen? Detta ska vi försöka ta reda på i detta blogginlägg.

Historiskt sett så har Sverige legat högt när det kommer till koldioxid utsläpp per Capita, så nyligen som i början av 70-talet var Sverige det land som hade högst utsläppt per capita sett till de 10 största länder (per area) i Europa. En siffra som vi märkbart lyckas omvandla till något positivt, och nu omvända till att vi idag är det land som släpper näst minst koldioxid per capita, tätt efter 1:an Frankrike.

Koldioxid utsläpp per capita, 10 största länderna i Europa

Hur har Sverige lyckas med detta?

”2014 var Sveriges utsläpp 54,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det är en minskning med tre procent jämfört med 2013. Sedan 1990 visar trenden på minskande utsläpp av växthusgaser i Sverige. 2014 var utsläppen 24 procent lägre än år 1990.”

En tredjedel av alla utsläpp kommer från utsläpp från personbilar och transport fordon. Utsläppen var visserligen något lägre 2014 än 1990, men det är inte mycket som skiljer. Orsaker till att utsläppen inte ökat, trots den ökade trafiken är bilarna blivit energieffektivare samt även så kan man se på en ökning av användningen av biobränsle.

Industrin står även för en av de största minskningar gällande utsläpp. Man har gjort en utsläppsminskning på 24 procent om man jämför med 1990. En av orsaker till utsläppsminskningar är att en förändring i bränsleanvändningen, där biobränsleanvändningar ökat något och oljeanvändning minskat. Detta som en följd av konjunktursvängningar inom de olika industriella marknaderna.

En annan sektor som minskat sina utsläpp av växthusgaser avsevärt är uppvärmning av bostäder, lokaler, jordbruk och skogsbruk.  Detta är något som minskat med 86 procent sedna 1990. Orsaken till denna dramatiska minskning beror mest på att användning utav fossila bränslen i bostäder och lokaler till stor del fasats ut, tack vare användning av fjärrvärme, eluppvärmning och användning av värmepumpar

(För mer intressant läsning, se nedan länk till Naturvårdsverkets rapport gällande nationella utsläpp)

Naturvårdsverket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s